În acest articol încercăm sa explicăm cât mai succint care sunt caracteristicile mănușilor de portar și cum poți alege un brand sau un tip de mănuși în cunoștință de cauză.

Istoric

Mănușile de portar par sa fi apărut prima data in jurul anului 1885 când un producător britanic numit Sykes a patentat o pereche de mănuși de portar din piele. Următoarele referințe despre acest accesoriu apar în 1940, când portarul Argentinei Amadeo Carrizo este creditat ca primul sportiv care poartă mănuși de portar.

În următorii ani firme ca Reusch și Uhlsport încep să producă și să vândă astfel de mănuși, ajungând astăzi să numără câteva zeci bune de producători.

În esență, mănușile de portar au rolul de a proteja mâinile la contactul cu mingea și de asemenea de a spori aderența palmei.

Palma

O mănușa de calitate va avea întotdeauna palma din latex natural, iar cele mai bune sortimente sunt produse în Germania. Grosimea latexului diferă în general de la 2 la 4 mm, cu cât mai gros, cu atât mai bine, evident. Latexul palmei este întotdeauna dublat cu un strat de burete care are grosime asemanatoare.

Stratul de latex cu cât este mai aderent, are un grip mai bun, cu atât are o durată de viață mai mica.

În general, dacă vorbim de latexul german original, întâlnim 3 categorii de calități:

Basic: numit și supersoft latex este un latex cu cea mai slaba aderență, însă cu durabilitate mai mare. Potrivit pentru copii și nivelul de amatori.

Elite: grip bun și foarte bun, durabilitate mai mica. Aici se încadrează Mega Grip, Aqua si Giga Grip. Giga Grip are aderența cea mai bună din această categorie, în timp ce Mega Grip cea mai slabă. Aqua este special construită pentru jocul în conditii de umiditate/ploaie.

Pro: În această categorie intră latexul Quartz și primul din top – Contact Grip; evident, acestea au o durata mai mica de viață pentru că latexul este mai moale, deci se deteriorează mai repede. In schimb, aderența este cea mai bună, astfel că latexul Contact este ideal pentru meci.

Backhand (dosul palmei)

Acesta îmbracă și protejează dosul palmei și este de regula tot din latex cu diverse insertii dar în ultima vreme se folosesc si alte materiale ca neopren, air mesh, textil. De asemenea, backhand-ul este dublat de un strat de burete de grosimi variabile.

Prindere încheietură

Aceasta poate fi elastică sau nu, dublă sau simplă. Pentru mănușile de portar Lupos preferam banda elastică dublă pentru că fixează încheietura mai ferm, protejând-o astfel de luxații.

Protecții degete

Așa numitele fingersave sunt tije din plastic, de regulă, care dublează degetele în mănuși. În timp ce acest sistem de tije protejează degetele să flexeze innapoi (invers), conferă și o manevrabilitate mai scăzută datorită rigidității evidente. De preferat este să fie folosite doar în situația unor fracturi/luxații anterioare ale degetelor.